501 263 253
Naturalne farbowanie jajek

Podlaski Kurnik

Opblikowany: 31.03.2021

Farbowanie jajek na Wielkanoc to w wielu domach rodzinna tradycja. Wiele osób używa chemicznych barwników dostępnych w sklepach. Jednak naturalne farbowanie jajek bez chemii jest prostsze, niż się wydaje. To świetna zabawa i mile spędzony czas dla całej rodziny.

 

Naturalne farbowanie jajek bez chemii

Do farbowania najlepiej użyć jak najjaśniejszych jajek. Jeżeli macie swój kurnik i jajka od własnych kur lub macie możliwość nabyć jajka ze wsi, takie jajka będą idealne 🙂 Jeżeli jednak jajka będą zakupione w sklepie, mogą na nich być pieczątki. Łatwo można je usunąć wacikiem zamoczonym w occie. Najlepiej przetrzeć całe jajko, żeby później jajko zafarbowało się równo. Są dwa sposoby farbowania jajek – gotowanie jajek w składnikach lub moczenie wcześniej ugotowanych jajek we wcześniej przygotowanym wywarze. W obu przypadkach potrzebne będą: garnek, ocet, odrobina soli. Przyda się tez papier z wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby układać na nim gotowe pisanki. Dla uzyskania ładnego połysku i utrwalenia koloru, posmaruj jajka olejem.

 

Kolor brązowy

Kolor brązowy jajek uzyskamy mocząc je w wywarze z łupin cebuli. Barwienie jajek w łupinach cebuli to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów na brązowy czy bordowy kolor jajek. Skórkę cebuli zacznij zbierać parę tygodni przed świętami. Łupiny z cebuli włóż do garnka, na nich poukładaj jajka. Następnie zalej wszystko zimną wodą, dodaj 2/3 łyżki octu i trochę soli, na górze wyłóż resztę łupinek. Gotuj wszystko 10 minut. Jeżeli chcesz uzyskać różne odcienie, wyjmuj jajka w różnych odstępach czasu.

 

Kolor żółty

Kolor żółty uzyskamy dzięki kurkumie. Kurkuma ma właściwości silnie barwiące. Widać to doskonale na dłoniach lub blacie kuchennym, kiedy mikstura z kurkumy nam się wyleje 😉 Do garnka wlej wodę, dodaj 4-5 łyżek kurkumy, trochę soli i octu, włóż jajka i gotuj 10 minut. Jajka trzymaj w garnku przez kolejne 2 godziny.

 

Kolor niebieski

Aby uzyskać niebieski kolor pisanki, potrzebna jest czerwona kapusta. Do wywaru z czerwonej kapusty przełóż jajka i gotuj 10 minut. Do uzyskania odpowiedniego efektu nawet na całą noc.

 

 

Kolor różowy

Dzięki wywarze z buraków uzyskamy piękny różowy kolor. Buraki obierz i pokrój w plastry, przełóż je do garnka. Następnie dodaj jajka, sól i 3-4 łyżki octu – gotuj 10 minut. Jajka pozostaw do wystygnięcia lub nawet na całą noc.

 

Kolor zielony

Aby w naturalny sposób zafarbować jajka na kolor zielony potrzebny jest świeży szpinak. Na dno garnka ułóż zielone liście szpinaku, zalej wodą i zagotuj. Do gotującego się szpinaku, włóż jajka i gotuj 15 minut. Pozostaw na noc.

 

 

 

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Subskrybuj!

Bądź z nami na bieżąco.